Rum Hükümet Sözcüsü Konstantinos Letimbiotis, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis’in, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile dün telefon görüşmesi yaptığını ve bugün NATO Zirvesi kapsamında Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile gerçekleştireceği görüşme öncesinde Kıbrıs sorununa ilişkin Rum tarafının görüşlerini ilettiğini açıkladı.
Rum basınında yer alan haberlere göre Letimbiotis, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, Hristodulidis ile von der Leyen arasında önümüzdeki hafta yüz yüze bir görüşme yapılmasının planlandığını söyledi. Görüşmede, Erdoğan ile gerçekleştirilecek temasın yanı sıra NATO Zirvesi kapsamında yapılan diğer görüşmelerin de kapsamlı şekilde değerlendirileceğini belirtti.
Letimbiotis, Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki ilişkilerde sağlanacak ilerlemenin Kıbrıs sorunundaki gelişmelere bağlı olduğunu savunarak, Avrupa Birliği kurumlarının liderlerinin Erdoğan ile gerçekleştireceği temasların bu açıdan büyük önem taşıdığını ifade etti.
Erdoğan ile von der Leyen arasındaki görüşmede Türkiye-AB ilişkilerinin gündemde olacağını söyleyen Letimbiotis, “Türkiye’nin Avrupa Birliği ile ilişkilerinde ilerleme sağlanmasının yolu çok net biçimde belirlenmiştir. Bu sürecin merkezinde Türkiye’nin Kıbrıs’a ilişkin yükümlülükleri bulunmaktadır. Türkiye-AB ilişkilerindeki ilerleme, Kıbrıs sorunundaki ilerlemeyle doğrudan bağlantılıdır.” dedi.
Bir gazetecinin, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump arasındaki yakınlaşma, Türkiye’nin F-35 savaş uçağı programına yeniden dahil olma ihtimali ve ABD-Türkiye savunma iş birliğinin Kıbrıs’a olası etkileriyle ilgili sorusunu yanıtlayan Letimbiotis, “Gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Biz uluslararası hukuku esas alıyoruz.” ifadelerini kullandı.