enflasyonemeklilikötvdövizkktckktc haberson dakikakıbrıs son dakikakktc gazeteleri
DOLAR
46,4626
EURO
53,2773
ALTIN
6.183,76
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
28°C
İstanbul
28°C
Parçalı Bulutlu
Salı Açık
28°C
Çarşamba Açık
28°C
Perşembe Açık
30°C
Cuma Açık
30°C

Medya Etik Kurulu’ndan haber sitesine uyarı

Medya Etik Kurulu’ndan haber sitesine uyarı
12.12.2024 19:01
A+
A-

Medya Etik Kurulu, 5 Aralık tarihinde yayımlanan “Güney’den sonra Kuzey’de de davalar sırada” başlıklı haberle ilgili olarak, Kıbrıs Türk Haber Sitesi’ne oy birliğiyle uyarı verilmesi kararı aldığını açıkladı.

Kurul, ayrıca, söz konusu haberin masumiyet karinesine aykırı olduğu, kişilik haklarını ve nesnellik ilkesini ihlal ettiği gerekçesiyle erişimden kaldırılması ve İnternet Gazeteciliği Deklarasyonu’nun 11. maddesi “tekzip ve cevap hakkına saygı gösterilmesi” ilkesine dayanarak, haberde adı geçen kişinin avukatı tarafından talep edilen tekzip metninin gazetede yayımlanması çağrısında bulundu.

Medya Etik Kurulu’ndan yapılan açıklamada, haberde ismi geçen kişinin avukatı İzzi Okray tarafından Kurul’a iletilen şikayetin ardından, Kurul’un haberle ilgili değerlendirme yaptığı ve yayımlanan haberin Gazetecilik Meslek İlkeleri’ne aykırılıklar içerdiğinin tespit edildiği kaydedildi.

– “Basın etiği, bireylerin haklarının korunmasını ve kişilik haklarına saygıyı zorunlu kılar”

Açıklamada, tespit edilen aykırılıklara ilişkin şu ifadelere yer verildi:

“İncelemede, haberde Gazetecilik Meslek İlkeleri’nin 4’üncü maddesi olan “Masumiyet Karinesi” ilkesinin açıkça ihlal edildiği belirlenmiştir.
Haber içeriğinde, ismi geçen kişinin suçu kesinleşmemiş olmasına rağmen suçlu ilan edildiği anlaşılmıştır. Bu durum, ilgili kişinin kişilik haklarını zedelemekte ve kamuoyunda mahkeme kararı olmadan suçlu algısı yaratmaktadır.
Basın etiği, bireylerin haklarının korunmasını ve kişilik haklarına saygıyı zorunlu kılar. Yargı kararıyla suçluluğu sabit olmadıkça, hiç kimsenin suçlu ilan edilemeyeceği ve adil yargılanma hakkına sahip olduğu gerçeği, basın etiğinin temel ilkelerindendir.
Öte yandan, haberdeki iddiaların doğruluğu teyit edilmeden yayımlandığı da görülmektedir. Bu durum, Gazetecilik Meslek İlkeleri’nin ilk maddesi olan “Nesnellik ve Tarafsızlık” maddesine aykırılık içermektedir. Haberlerin, doğruluğu kanıtlanmış bilgilere dayanması ve tarafsız bir biçimde sunulması gerekmektedir. Haberin bu şekilde yayımlanması, kamuoyunu yanıltıcı nitelik taşımaktadır.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.