enflasyonemeklilikötvdövizkktckktc haberson dakikakıbrıs son dakikakktc gazeteleri
DOLAR
44,9247
EURO
52,6490
ALTIN
6.844,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
11°C
İstanbul
11°C
Yağmurlu
Perşembe Az Bulutlu
15°C
Cuma Hafif Yağmurlu
17°C
Cumartesi Açık
20°C
Pazar Parçalı Bulutlu
19°C

Türk Dünyası’nda bir ilk, Pazarlama, Reklam ve Medya Birliği “TÜREK” kuruldu…Platformun ilk üyesinin KKTC REKDER olacağı açıklandı

Türk Dünyası’nda bir ilk, Pazarlama, Reklam ve Medya Birliği “TÜREK” kuruldu…Platformun ilk üyesinin KKTC REKDER olacağı açıklandı
16.04.2025 14:35
A+
A-


Türk Dünyası Pazarlama, Reklam ve Medya Birliği (TÜREK), Ankara’da düzenlenen bir tanıtım toplantısıyla sektöre duyuruldu.TC Ticaret Bakanlığı Söğütözü Yerleşkesi’nde gerçekleşen toplantıya, T.C. Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat’ın yanı sıra bakan yardımcıları, bakanlık temsilcileri, kamu ve özel sektörün üst düzey yöneticileri ile basın mensupları yoğun ilgi gösterdi.

Reklam ve Pazarlama İletişimi Derneği (REPİD), Açıkhava ve Endüstriyel Reklamcılar Derneği (ARED) ve Azerbaycan’dan RMID (Reklam ve Pazarlamanın Geliştirilmesine Destek Kamu Birliği) tarafından kurulan TÜREK, Türk dünyası reklam endüstrisinin potansiyelini bir araya getirerek uluslararası rekabette güç birliği oluşturmayı hedefliyor.

Toplantıda konuşan Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, TÜREK’in Türk dünyasında bir ilk olduğunu vurgulayarak, “TÜREK bünyesindeki ülkelerin pazarlama, reklam ve medya alanlarında iş birliği yapması sayesinde yaklaşık 175 milyonluk bir nüfusa, 7 milyar Euro büyüklüğündeki bir reklam pazarına ve 1,8 trilyon Avro büyüklüğündeki bir ekonomik pazara erişilmesinin mümkün olacağını” ifade etti.

Bakan Bolat ayrıca, Türk Devletleri Teşkilatı bünyesindeki bu birliğin kültürel yakınlık ve stratejik iş birliği potansiyeline dayanarak kurulduğunu belirterek, ortak medya üretimi, reklamcılıkta kültürel markalaşma, bölgesel tanıtım, kamu diplomasisi ve dijital dönüşümde ortak adımlar atılmasının amaçlandığını dile getirdi. Bakan, TÜREK’in başarılı çalışmalarıyla Türk dünyasının dijital ve kültürel görünürlüğünün artırılması, ortak medya dili ve reklam mesajlarının oluşturulması, Türk markalarının küresel arenada güçlenmesi ve Türk dünyasının uluslararası alandaki etkisinin artırılmasının hedeflendiğini sözlerine ekledi.

Törende konuşan ARED Başkanı ve TÜREK Başkan Yardımcısı Şahin Acar, birliğin Türk dünyasına sağlayacağı katkılara dikkat çekerek, “Türk Dünyası Pazarlama, Reklam ve Medya Birliği, Türk dili konuşan ülkeler arasında ekonomik, sosyal ve kültürel bağları güçlendirmek amacıyla kurulmuş uluslararası bir sektörel iş birliği platformudur. İlk adımımızı Azerbaycan ve Türkiye ile attık. Bugün Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti de aramıza katıldı. Hedefimiz, diğer Türk topluluklarıyla da bu çatı altında bir araya gelerek kültürlerimizi yaşatmak, ekonomilerimizi büyütmek ve sektörümüzü tüm dünyada daha görünür kılmaktır” dedi.

RMİD Başkanı ve TÜREK Başkan Yardımcısı Khayala Mutallimova ise Azerbaycan’ın son dönemdeki başarılı projelerine değinerek, “Sayın Ahmet Bey ve Şahin Bey ile birlikte Türk Dünyası Reklam, Pazarlama ve Medya Birliği’ni kurduk. Bu birlik, ülkelerimiz arasında ekonomik ve kültürel bağları güçlendirerek sektörel dayanışmayı artıracak. Ortak değerler çerçevesinde bilgi akışını güçlendirmek, iş birliklerini derinleştirmek ve Türk dünyasıyla diasporadaki topluluklar arasında güçlü bir bağ kurmak öncelikli hedefimizdir” şeklinde konuştu.

REPİD ve TÜREK Başkanı Ahmet Pura, birliğin kuruluş sürecine dair bilgi verirken, TÜREK’in sadece kurumlar üstü bir birlik olmadığını, aynı zamanda ortak bir vizyon ve geleceği temsil ettiğini vurguladı. Birliğin sembolü olan TURNAnın Türk kültüründeki anlamını açıklayan Pura, “TÜREK kapsamında tüm Türk Dünyası için örnek teşkil edecek bir yapı kurmayı hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.

Merkez ofisi İstanbul’da kurulacak olan TÜREK’in faaliyetleri İstanbul merkezli yürütülecek. Birliğin sözcülüğünü ilk iki yıl Türkiye üstlenecek, ardından bu görev Azerbaycan’a devredilecek ve ilerleyen yıllarda üye ülkeler arasında dönüşümlü olarak sürdürülecek. TÜREK’in faaliyet alanının zamanla Kazakistan, Özbekistan, Kırgızistan, Türkmenistan ve tüm Türk Devletleri ile küresel Türk diasporasını kapsayacak şekilde genişletilmesi planlanıyor.

TÜREK’in hayata geçireceği eğitim programları, uluslararası pazarlama ve medya projeleri, ticaret fuarları ve etkinliklerle üye ülkelerdeki sektör profesyonellerinin etkileşimini artırması ve ortak projeler geliştirmesi bekleniyor.



Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.