enflasyonemeklilikötvdövizkktckktc haberson dakikakıbrıs son dakikakktc gazeteleri
DOLAR
44,8573
EURO
52,8184
ALTIN
6.966,26
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Çok Bulutlu
15°C
İstanbul
15°C
Çok Bulutlu
Pazar Parçalı Bulutlu
16°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Çok Bulutlu
19°C
Çarşamba Yağmurlu
13°C

Turkcell’den TEKNOFEST KKTC’de karadan denize ilk 5G denemesi

Turkcell’den TEKNOFEST KKTC’de karadan denize ilk 5G denemesi
02.05.2025 20:19
A+
A-


Turkcell’in TEKNOFEST KKTC’de yaptığı 5G testinde, Girne Alsancak sahilindeki yeni nesil otonom deniz aracı 5G bağlantısı ile uzaktan kontrol edildi.

TEKNOFEST, KKTC Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının ana yürütücülüğünde, kamu kuruluşları, teknoloji devleri, üniversiteler ve medya kuruluşlarının da aralarında olduğu 132 kurumun katılımıyla eski Ercan Havalimanı’nda gerçekleştiriliyor.

Alanda stant açan Turkcell, TEKNOFEST KKTC’de yeni bir 5G testine imza attı. Girne Alsancak sahilindeki yeni nesil otonom deniz aracı, festival alanından 5G bağlantısı ile uzaktan kontrol edildi.

Başarılı 5G bağlantı denemeleri yapan Turkcell, Kıbrıs’taki TEKNOFEST’te, “ilk kez” insansız bir deniz aracında 5G testi gerçekleştirmiş oldu.

Başarıyla tamamlanan testin ardından konuşan Turkcell Genel Müdürü Ali Taha Koç, Turkcell’in yenilikçi bağlantı teknolojilerindeki öncülüğünü sürdürdüğünü söyledi.

TEKNOFEST’in yerli ve milli teknolojilere büyük katkı sunduğunu vurgulayan Koç, “2026 yılında ülkemizde devreye alınması planlanan 5G teknolojisi için yaptığımız altyapı yatırımları hızla devam ediyor. Mobil ve fiber altyapı çalışmaları devam ederken, farklı kullanım alanlarına yönelik bağlantı testlerimizi de çeşitlendiriyoruz. Geçtiğimiz yıl, karada pek çok bağlantı denemesi yaptık. TEKNOFEST KKTC’de ise karadan denize gerçekleştirilen ilk 5G testine imza attık. Bu testte, 5G’nin düşük gecikme ve yüksek hız avantajlarıyla otonom bir deniz aracını başarıyla yönettik.” diye konuştu.

Koç, kentsel su üstü taşımacılığı amacıyla tasarlanan insansız deniz aracının TEKNOFEST kuşağından gençler tarafından geliştirildiğine dikkati çekerek, Turkcell 5G ile kontrolünü sağladıkları yeni nesil otonom mobil deniz aracını geliştiren SuTech ekibinin TEKNOFEST’te doğduğunu, ekibin uluslararası başarılar kazandığını belirtti. Koç, TEKNOFEST kuşağı girişimci gençleri tebrik etti.

KKTC’ye 1 milyar dolardan fazla yatırım
Ali Taha Koç, iştirakleri olan Kuzey Kıbrıs Turkcell (KKTCELL) ile KKTC’nin dijitalleşme, enerji ve altyapı alanlarına önemli yatırımlar yaptıklarına belirterek, “Bugüne dek kamuya doğrudan ve dolaylı olarak sağladığımız katkının toplam tutarı 1,1 milyar doları, altyapımıza yaptığımız toplam yatırım ise 300 milyon doları aştı. 4,5G teknolojisini adaya ilk getiren operatör olarak, şimdi de 5G ve fiber altyapısına yönelik yatırımlarımızı hayata geçiriyoruz.” ifadelerini kullandı.



Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.