enflasyonemeklilikötvdövizkktckktc haberson dakikakıbrıs son dakikakktc gazeteleri
DOLAR
44,8677
EURO
52,9709
ALTIN
6.960,43
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Salı Çok Bulutlu
20°C
Çarşamba Yağmurlu
11°C
Perşembe Az Bulutlu
14°C
Cuma Parçalı Bulutlu
16°C

Von der Leyen’den “Güçlü Avrupa’nın NATO’suz olmayacağı” mesajı

Von der Leyen’den “Güçlü Avrupa’nın NATO’suz olmayacağı” mesajı
17.02.2024 18:20
A+
A-


Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Avrupa’nın savunma yeteneklerini güçlendirmesi gerektiğini, ancak bunun NATO müttefikleriyle el ele gerçekleşebileceğini söyledi.

Von der Leyen, Almanya’da düzenlenen 60. Münih Güvenlik Konferansı’nda bir panele katılarak, Avrupa’nın savunmaya daha fazla yatırım yapması, NATO’dan bağımsız, “stratejik otonomiye sahip olması”yla ilgili son günlerdeki tartışmalara yanıt verdi.

AB’nin, savunma sanayisi tabanını güçlendirmesi gerektiğinin su götürmez bir gerçek olduğunu belirten von der Leyen, bu hedefle 3 hafta içinde yeni bir savunma stratejisi sunacağını duyurdu.

Ursula von der Leyen, “Hiç tartışmasız savunmaya daha fazla harcamak zorundayız ve doğru yoldayız. Rakamlara baktığımda geçen yıldan bu yıla yüzde 20’lik artış var ama yine de yeterli değil. Bunun sürdürülmesi gerektiğini biliyoruz.” diye konuştu.

Aynı zamanda ortak satın alma ölçeğinin de büyütülmesi ve hızlandırılması gerektiğini vurgulayan von der Leyen, Avrupa’nın savunma sanayisi üretiminin artırılması gerektiğini belirtti.

Von der Leyen, Almanya’nın Bavyera bölgesinde Patriot füzesi üretimine başlayacak tesisten söz ederek, “Üretimin, istihdamın Avrupa’da olmasını istiyoruz.” dedi.

Ukrayna savaşının AB için önemli bir tecrübe kazanımını anlamına geldiğini söyleyen von der Leyen, “Rusya’nın şu anda yaptığı şey, Ukrayna’da binlerce genç askeri sahaya sürmek. Rusya, Kuzey Kore ve İran’da üretilen hızlı ve kirli silahları savaş alanına atıyor. Bu yüzden Rusya’yı alt etmemiz gerekiyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Ursula von der Leyen, bu nedenle AB’nin Ukrayna’yı savunma programlarına entegre edeceğini dile getirerek, başkent Kiev’de Savunma İnovasyonu Ofisi açacaklarını bildirdi.

AB Komisyonu Başkanı von der Leyen, “Şimdiye kadar çok ‘Avrupacı’ konuştum ama ben aynı zamanda çok kati bir ‘trans-Atlantikçi’yim. Güçlü bir Avrupa inşa etmemiz gerektiğini düşünüyorum, ama bu ancak (ABD ve Kanada ile) el ele yürür.” görüşünü paylaştı.



Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.