enflasyonemeklilikötvdövizkktckktc haberson dakikakıbrıs son dakikakktc gazeteleri
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin KKTC Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
KKTC
Az Bulutlu
25°C
KKTC
25°C
Az Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
25°C
Salı Hafif Yağmurlu
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
23°C
Perşembe Az Bulutlu
23°C

Sağlık Bakanlığı “21 Eylül Dünya Alzheimer Günü ” nedeniyle mesaj yayımladı

Sağlık Bakanlığı “21 Eylül Dünya Alzheimer Günü ” nedeniyle mesaj yayımladı
21.09.2023 18:08
A+
A-

Sağlık Bakanlığı “21 Eylül Dünya Alzheimer Günü ” nedeniyle mesaj yayımladı.

Alzheimer hastalığının bilişsel (kognitif) bozukluk, duygusal ve davranışlardaki değişiklikler, fiziksel ve işlevsel gerilemeler ve neticede beyin fonksiyonlarındaki bozukluklardan dolayı oluşan zihinsel işlevlerde gerileme, davranış problemleri ve işlevsellikte azalma ile giden dejeneratif bir hastalık olduğu kaydedilen mesajda 65 yaşın üzerindeki bireylerde yüzde 3 ile yüzde 11 arasında görülen Alzheimer hastalığının, 85 yaşın üzerindeki bireylerde yüzde 20 ile yüzde 47 oranında görülme sıklığına sahip olduğu belirtildi.

Dünyanın farklı yerlerinde yapılan çalışmaların ışığında, 65 ile 85 yaşları arasında hastalığın görülme yoğunluğunun her beş yılda bir iki katına çıktığı ı ifade edilen mesajda Alzheimer riskini artıran en önemli etkenin yaşın ilerlemesi olduğu vurgulandı.

“Bu duruma genetik etkilerin de eklenmesiyle yaşlanan bireyin Alzheimer hastalığına yakalanma ihtimalinin yükseldiği görülmektedir” denilen açıklamada Alzheimer hastalığında erken dönemde görülebilecek bazı bulgular olduğu, bu bulgular fark edildiğinde doktora başvurulması gerektiği kaydedildi.

Mesajda Alzheimer hastalığının ilk 10 belirtisi şöyle sıralandı: “Unutkanlık, yol bulma sorunları, zaman şaşırma, kelime haznesinin azalması, karar verme sorunları, muhakeme yeteneğinin kaybolması, kişilik ve huy değişiklikleri, çeşitli davranış değişiklikleri, olaylara ilgi azalması, günlük yaşam becerilerini yerine getirmekte güçlük”

Zihinsel Belirtilerin “unutkanlık, öğrenme güçlüğü, konuşma bozukluğu, yer, yön veya zaman bulgusunda bozulma, kişileri tanıyamama, karar verme güçlüğü” olarak sıralanan mesajda , ruhsal belirtilerin ise “huzursuzluk, ilgisizlik, saldırganlık, uyku bozukluğu, amaçsız dolaşma ve endişe” olduğu vurgulandı.

Demansın (bunama), unutkanlığı ortaya çıkaran hastalıkların genel adı olduğu Demans hastalıklarının tümünün beyinde hücre ölümlerine sebep olarak hastalıklara özgü semptomları ortaya çıkardığı anlatılan mesajda şunlar kaydedildi:

“Alzheimer hastalığı ise en fazla tespit edilen demans (bunama) hastalıklarından biridir, genellikle unutkanlık, davranış bozukluğu, kafa karışıklığıyla başlayan ve demansa neden olan hastalıklar arasında en sık görülen türdür. Nörolojik başvurularda hasta şikâyetlerinden dörtte birini unutkanlık oluşturmaktadır. Fakat her unutkanlık Alzheimer olmayabilir. Bunun tespiti ve ayırımı için kan testleri, beyin görüntülemeleri, nöropsikolojik değerlendirmeler ve klinik muayene eşliğinde tanı konulur. Eğer kendinizin ya da yakınınızdaki bir kişinin demansı olduğunu düşünüyorsanız hekiminizle iletişime geçmelisiniz”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.