enflasyonemeklilikötvdövizkktckktc haberson dakikakıbrıs son dakikakktc gazeteleri
DOLAR
32,5103
EURO
34,8802
ALTIN
2.431,29
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin KKTC Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
KKTC
Az Bulutlu
25°C
KKTC
25°C
Az Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
25°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
23°C
Perşembe Az Bulutlu
23°C

Apple projeyi çöpe mi atıyor? Bu işe Qualcomm çok sevindi!

Apple projeyi çöpe mi atıyor? Bu işe Qualcomm çok sevindi!
30.11.2023 00:33
A+
A-

Apple, kendi modemini geliştirmek için uzun süredir çalışıyor. Şimdiye kadar projeyi bir çok kez baştan aşağı yenileyen Apple’ın artık modem geliştirmekten vazgeçmiş olabileceği konuşuluyor. Qualcomm, hali hazırda 2026 yılına kadar Apple ile modem konusunda anlaşmaya sahip. Bu anlaşmanın 2030 yılına kadar uzaması ihtimaller dahilinde. Peki ama ne var bu 2030 yılında?

Apple ve Qualcomm modem savaşı 2030 yılına mı ertelendi?

Apple ve Qualcomm bir süredir soğuk savaş şeklinde de olsa modem patentleri konusunda savaş halinde. Teknoloji devi Apple, bir şekilde kendi modemini geliştirmenin peşinde. Ancak Qualcomm’un neredeyse tüm tarihsel gelişimini modem ve iletişim teknolojileri üzerine kurulu.

Apple ise bir şekilde bu patentleri delmeyi başaramıyor. Ancak şirket özellikle son bir yıldır kendi modemini 2026 yılına yetiştirmeye çalışıyordu. Zira Qualcomm ile Apple arasında devam eden modem anlaşması bu tarihe kadar uzadı.

Apple modem, apple modem projesi, apple qualcomm modem savaşı
iPhone SE 4. nesilin tahmini tasarımı. Modem projesi iptali sonrası SE 4 modeli daha erken karşımıza çıkabilir

Hatta bazı iddialara göre Apple, iPhone SE 4. nesili erteleyip, modemleri de bu modelde deneyecekti. Ancak ortaya çıkan sızıntıya bakılırsa Apple modem projesi sınıfta kaldı. Güney Kore kaynaklı yapılan sızıntıya bakılırsa Apple, projeyi tamamen kapatma aşamasına geldi. Şirketin bu departman için ayırdığı bütçeyi de iptal ettiği iddia ediliyor.

Şu an için Apple içinden net bir bilgi gelmemiş olsa da X’te paylaşım yapan Revegnus adlı teknoloji dünyasından sızıntılarıyla tanınan hesap da bilgiyi teyitledi. Buna göre daha önce Japon kaynaklardan da benzer bilgi kullanıcıya ulaştı. Yani Apple modem projesi gerçekten de rafa kalkmışa benziyor.

Peki ama neden 2030 yılında Apple ile Qualcomm modem savaşı yeniden başlayabilir? Bu tarihi veriyoruz çünkü Qualcomm’un elinde olan modem patentleri bu tarihte doluyor. Apple ise şimdiden 2030 yılında bu patentleri elde etmenin peşinde. Ancak Qualcomm’u mobil işlemci piyasasında zirveye taşıyan bu patentlerin peşinde bir çok firma var. Kısacası mobil işlemci dünyasında 2030 yılında kartların yeniden dağıtılması beklentiler arasında.

Sizce Apple bu projeyi gerçekten de rafa kaldırmış olabilir mi? Peki Qualcomm ve Apple arasında süren bu soğuk savaş 2030 yılında nasıl devam eder? Yorumlarınızı bekliyoruz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.